OŚWIADCZENIE
Wejście do serwisu dla lekarzy i farmaceutów wymaga potwierdzenia oświadczenia widocznego na stronie. Jeśli nie spełniasz wymienionych warunków, kliknij przycisk Anuluj.
Wpisz szukaną frazę w wyszukiwarce
Opcje szukania zaawansowanego
Przejdź do widoku z pełnym opisem
Wpisz szukaną frazę w opisie
Kliknij, aby zobaczyć rodzaje opakowań
Spis treści, kliknij w wybrany link, aby przejść do wybranej podstrony
Zobacz opis leku w portalu Leksykon.com.pl

mmm... Cookies

Nasza strona używa cookies czyli po polsku ciasteczek.
Do czego są one potrzebne może Pan/i dowiedzieć siętu.
Korzystając ze strony wyraża Pan/i zgodę na używanie ciasteczek (cookies), zgodnie z aktualnymi ustawieniami Pana/i przeglądarki. Jeśli chce Pan/i, może Pan/i zmienić ustawienia w swojej przeglądarce tak aby nie pobierała ona ciasteczek.
Nanocząsteczki tlenku cynku z puszek mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy
2018-05-16 | Aktualności
Nanocząsteczki tlenku cynku z puszek mogą negatywnie wpływać na układ pokarmowy

Badania przeprowadzone przez zespół dr Gretchen Mahler z amerykańskiego Binghamton University pokazują, że związki występujące w niektórych opakowaniach żywności mogą upośledzać wchłanianie w przewodzie pokarmowym.

 

- Odkryliśmy, że nanocząsteczki tlenku cynku, w dawkach, które możemy znaleźć w naszych posiłkach, mogą zmienić sposób, w jaki nasze jelita wchłaniają substancje odżywcze oraz ekspresję genów związanych z funkcjonowaniem układu pokarmowego - poinformowała dr Mahler.

 

Tlenek cynku jest wykorzystywany do tworzenia wewnętrznych powłok konserw, m.in. ze względu na swoje antybakteryjne właściwości. Niestety przedostaje się on do żywności, podnosząc w niej ogólny poziom cynku. Amerykańscy naukowcy za pomocą spektrometrii mas sprawdzali jak dużo cząstek dostaje się do puszkowanego tuńczyka, kukurydzy, szparagów i kurczaka. Analiza pokazała, że pokarm zawiera 100-krotność dozwolonej dziennej dawki cynku. Zespół dr Gretchen Mahler postanowił sprawdzić jak ten podwyższony poziom wpływa na funkcjonowanie układu pokarmowego.

 

Naukowcy odkryli, że maleńkie fragmenty cynku, trafiając do jelita cienkiego wywołują zmianę funkcjonowania lub niszczenie mikrokosmków jelitowych.

 

- Utrata kosmków skutkuje zmniejszeniem absorbcji substancji odżywczych. W dużych dawkach niektóre nanocząsteczki powodują także odpowiedź prozapalną. A to z kolei sprawia, że substancje, których w krwi być nie powinno, się do niej dostają – powiedziała dr Mahler.

 

Naukowcy przyznają, że nie wiadomo jeszcze jak uzyskane przez nich wyniki badań laboratoryjnych na liniach komórkowych przełożą się na długotrwałe efekty zdrowotne u człowieka. Prowadzone jednak dalsze badania na kurach, dały podobne wyniki.

 


Źródło: eurekalert.org

Wyświetleń: 1639