Kwasy omega-3 mogą ochronić przed rozwojem reumatoidalnego zapalenia stawów
2016-06-03 | Aktualności
Kwasy omega-3 mogą ochronić przed rozwojem reumatoidalnego zapalenia stawów

Osoby predysponowane do wystąpienia reumatoidalnego zapalenia stawów (RZS), mogą zmniejszyć ryzyko rozwoju choroby poprzez suplementację kwasów omega-3 – donosi badanie opublikowane w „ Rheumatology”.

 

Naukowcy w opisywanym badaniu sprawdzili, czy osoby z większym spożyciem kwasów omega-3 mają mniejsze ryzyko rozwoju RZS. Przeanalizowali oni dane o konsumpcji tych kwasów w grupie 77 osób obciążonych wywiadem rodzinnym RZS lub ze stwierdzonym allelem HLA DRE4 (predysponującym do rozwoju RZS), u 30 z nich stwierdzono autoprzeciwciała antycytrulinowe (anty-CCP2), pozostałe 47 zdrowych osób stanowiło grupę kontrolną.

 

Jedynie 6,7% pacjentów z autoprzeciwciałami suplementowało kwasy omega-3, w grupie kontrolnej odsetek ten wyniósł 34,4%. Testy wykazały również, że osoby z przeciwciałami charakteryzowały niższe poziomy kwasów omega-3 we krwi w porównaniu do grupy kontrolnej.

 

Wydaje się, że dwa kwasy omega-3 – DHA i EPA, mogą efektywnie hamować proteinę, która reguluje intensywność i czas trwania reakcji immunologicznej.

 

Pomimo małej liczby uczestników, wyniki badania wskazują, że kwasy omega-3 mogą ochronić przed rozwojem RZS.

 

Kwasy omega-3 można znaleźć w mięsie ryb, zwłaszcza łososia i makreli, a także w suplementach diety na bazie ryb lub alg. Obecnie dostarczanie tych kwasów z pokarmem jest niewystarczające, ponieważ współczesne metody uprawy zredukowały ich występowanie w wielu pokarmach, nawet 40-krotnie od 1900 roku.

 


Dla osób z grupy ryzyka wystąpienia RZS i innych chorób autoimmunologicznych, naukowcy zalecają zdrową, zbilansowaną dietę zawierającą ryby bogate w kwasy omega-3, a także 1-3 gramy oleju z ryb dziennie.

 


Źródło : medicalnewstoday.com / ncbi.nlm.nih.gov

 

Wyświetleń: 2899